Warsztaty kulinarne "Słodko ale bez cukru"
W piątek (14.12) najmłodsze dzieci z ZPiT „Kalina” wzięły udział w mikołajkowych warsztatach kulinarnych p.n. „Słodko ale bez cukru”, które poprowadziła dietetyk Beata Mońka.
Celem warsztatów była promocja zdrowia, podniesienie świadomości prozdrowotnej, oraz inspirowanie do wprowadzenia pozytywnych zmian w nawykach żywieniowych dzieci.
Warsztaty wskazały dzieciom alternatywę dla niezdrowych i fast foodowych i słodyczy. Pokazały jak można wykorzystać w diecie produkty naturalne, nieprzetworzone, owoce i warzywa.
Warsztaty uświadomią dzieciom, jak niezdrowe jedzenie wpływa na ich życie, samopoczucie i zdrowie.
Pyszne i zdrowe desery: kulki czekoladowe, batoniki bakaliowe, koktajl czekoladowy, kulki z kaszy jaglanej, mus marchewkowo-morelowy dzieci wykonały bez użycia cukru, jajek, mąki.
Na koniec zajęć odbyła się wspólna degustacja smakołyków i wszyscy zgodnie stwierdzili, że zdrowe słodycze mogą być smaczne!
Szczególne podziękowania kierujemy do Pań ze Stowarzyszenia „Aktywny Senior”, za udział i pomoc w warsztatach kulinarnych.